May 2, 2023
readtime
No items found.

När är bästa tiden på året att putsa fönster?

Att hålla fönstren rena är en viktig del av underhållet av ditt företag. För alla föredrar ju ett rent fönster framför ett smutsigt. Men när är den bästa tiden på året att putsa fönster? Här finns det flera faktorer att ta hänsyn till.

Genom ett fönster med 12 välputsade rutor skiner vårsolen och kastar långa skuggor på en grönskande växt i kontorsmiljön.

Vilken årstid ska man putsa fönster?

Generellt sett är det bäst att putsa dina fönster när vädret är mildare och mindre blåsigt. På så sätt minskar du risken för att smuts och damm från omgivningen kommer att fastna på fönstren medan du putsar, och att det blir fläckar kvar när du är klar.

Våren och hösten är vanligtvis den bästa tiden för fönsterputsning eftersom det är mildare väder och mindre blåsigt då. Den perfekta tidpunkten är något svårare att precisera, men en tumregel är att man vill putsa sina fönster efter att gatorna har sopats rena från grus på våren och innan löven börjat falla på hösten. Det brukar alltså oftast röra sig om någon gång i april/maj på våren och september/oktober på hösten. 

Vinterfönsterputsning: Hemligheterna för fläckfria fönster även i kallt väder

Vintern är här och med den kommer kylan och den envisa smutsen som fastnar på fönstren. Men bara för att det är kallt betyder det inte att du måste acceptera smutsiga fönster. I denna artikel avslöjar vi hemligheterna bakom fläckfria fönster även under kalla väderförhållanden.

Det första steget för att rengöra fönster på vintern är att välja rätt tidpunkt för att undvika att rengöringslösningen fryser. Dessutom är det viktigt att använda sig av rätt teknik och verktyg för att effektivt ta bort smuts utan att orsaka skador på fönstren.

En annan viktig faktor är att vara medveten om hur temperaturen påverkar rengöringslösningen och torktiden. Att använda en alkoholbaserad rengöringslösning kan vara effektivt eftersom alkohol har en lägre fryspunkt än vatten och torkar snabbt.

Vikten av fönsterputsning på vintern

Att hålla fönstren rena och klara är viktigt året runt, och det inkluderar även vintertid. Rena fönster ger inte bara en estetiskt tilltalande syn utan tillåter också mer naturligt ljus att komma in i ditt hem. Dessutom kan smuts och fläckar på fönstren påverka deras livslängd och funktion.

Utmaningar med fönsterputsning i kallt väder

Att putsa fönster på vintern kan vara en utmaning på grund av de särskilda förhållandena som kylan och fuktigheten medför. Kallt väder kan leda till att rengöringslösningen fryser och gör det svårt att få bort smutsen effektivt. Dessutom kan det vara svårt att torka fönstren ordentligt på grund av den långsammare torktiden.

Tips för att förbereda för vinterfönsterputsning

Innan du ger dig i kast med att putsa fönstren på vintern är det viktigt att förbereda dig på rätt sätt. Här är några användbara tips för att underlätta processen:

1. Välj rätt tidpunkt: Välj en dag då temperaturen är över fryspunkten för att undvika att rengöringslösningen fryser på fönstren.

2. Sök efter en molnig dag: Att putsa fönster på en solig dag kan leda till att rengöringslösningen torkar för snabbt och lämnar fläckar. En molnig dag är perfekt eftersom det ger dig tillräckligt med tid att arbeta med rengöringslösningen och torka fönstren ordentligt.

3. Skydda golvet: Lägg ut tidningar eller plastfolie på golvet för att skydda det från eventuellt spill av rengöringslösningen.

4. Använd handskar: Kyla kan påverka händerna negativt, så se till att använda varma handskar för att skydda dig mot kylan.

Genom att följa dessa förberedelsetips kan du göra vinterfönsterputsningen mycket enklare och effektivare.

Verktyg och utrustning för vinterfönsterputsning

Att ha rätt verktyg och utrustning är avgörande för att få bästa resultat när du putsar fönster på vintern. Här är några viktiga verktyg och utrustning som du kan använda:

1. Rengöringslösning: Välj en rengöringslösning som är lämplig för användning vid låga temperaturer. En alkoholbaserad rengöringslösning kan vara effektiv eftersom alkohol har en lägre fryspunkt än vatten och torkar snabbt.

2. Microfiberdukar: Använd mikrofibertrasor för att rengöra fönstren. Microfiber är skonsamt mot glaset och absorberar smuts och fukt effektivt.

3. Skrapa: En skrapa kan användas för att ta bort envis smuts eller is från fönstren. Se till att använda en skrapa med ett blad som inte repas på glaset.

4. Teleskopiskt fönsterputsingsverktyg: Ett teleskopiskt fönsterputsingsverktyg kan vara användbart för att nå svåråtkomliga områden, särskilt om du har högre fönster.

Genom att använda rätt verktyg och utrustning kan du effektivt rengöra dina fönster även i kallt väder.

Tekniker för fönsterputsning i kallt väder

Att använda rätt teknik är viktigt för att få bästa resultat när du putsar fönster på vintern. Här är några tekniker att använda:

1. Starta uppifrån: Börja alltid putsningen från toppen av fönstret och arbeta dig nedåt. Detta minskar risken för att smuts och rengöringslösning rinner ner på redan rengjorda ytor.

2. Använd cirkulära rörelser: Använd cirkulära rörelser när du rengör fönstret för att effektivt lösa upp och ta bort smuts och fläckar.

3. Torka med en zigzag-rörelse: När du torkar fönstret, använd en zigzag-rörelse för att undvika att lämna ränder eller fläckar.

4. Var försiktig med trycket: Använd inte för mycket tryck när du rengör fönstret för att undvika att skada glaset. Låt rengöringslösningen och verktygen göra arbetet åt dig.

Genom att använda dessa tekniker kan du uppnå bästa möjliga rengöringsresultat även i kalla väderförhållanden.

Säkerhetsföreskrifter för fönsterputsning på vintern

Säkerheten är alltid viktig när du utför fönsterputsning, särskilt på vintern. Här är några viktiga säkerhetsföreskrifter att följa:

1. Använd lämpliga skyddsutrustning: Se till att använda handskar och skyddsglasögon för att skydda dig mot eventuell skada eller irritation.

2. Var försiktig med stegar: Om du behöver använda en stege, se till att den är stabil och säker att klättra på. Placera den på en jämn yta och be någon att hålla i den för extra stabilitet.

3. Undvik att klättra på taket: Klättra aldrig på taket för att nå högre fönster. Detta kan vara farligt och leda till allvarliga skador. Anlita istället en professionell fönsterputsare som har rätt utrustning och erfarenhet.

Genom att följa dessa säkerhetsföreskrifter kan du minimera risken för olyckor och skador när du putsar fönster på vintern.

Gör-det-själv vs. att anlita professionella fönsterputsare på vintern

När det gäller fönsterputsning på vintern kan du välja att göra det själv eller att anlita professionella fönsterputsare. Båda alternativen har sina fördelar och nackdelar.

Att göra det själv kan vara kostnadseffektivt och ger dig möjlighet att ha kontroll över processen. Å andra sidan kan det vara tidskrävande och kräva en viss kunskap och skicklighet för att få bästa möjliga resultat.

Att anlita professionella fönsterputsare kan spara tid och ge dig professionella resultat. De har den nödvändiga utrustningen och kompetensen för att göra jobbet snabbt och effektivt. Detta kan vara särskilt fördelaktigt om du har svårtillgängliga fönster eller om du inte har tid eller möjlighet att göra det själv.

Valet mellan att göra det själv och att anlita professionella fönsterputsare beror på dina egna preferenser, tid och budget.

Vanliga misstag att undvika när du putsar fönster på vintern

När du putsar fönster på vintern är det viktigt att undvika vanliga misstag som kan påverka rengöringsresultatet och skada dina fönster. Här är några vanliga misstag att undvika:

1. Använda för mycket rengöringslösning: Använd inte för mycket rengöringslösning eftersom det kan lämna fläckar och göra det svårare att torka fönstren ordentligt.

2. Använda fel typ av verktyg: Använd inte grova verktyg som kan repa eller skada glaset. Välj istället mjuka och skonsamma verktyg som mikrofibertrasor.

3. Ignorera fönsterramen: Glöm inte att rengöra fönsterramen eftersom smuts och damm kan samlas där och påverka fönstrens utseende.

4. Inte torka fönstren ordentligt: Se till att torka fönstren ordentligt för att undvika ränder och fläckar. Använd en ren och torr mikrofibertrasa för bästa resultat.

Genom att undvika dessa vanliga misstag kan du uppnå bästa möjliga rengöringsresultat när du putsar fönster på vintern.

Hålla fönstren rena under vintermånaderna

Att hålla fönstren rena under vintermånaderna kan vara en utmaning på grund av det kalla vädret och smutsen som fastnar. Här är några tips för att hålla fönstren rena under vintermånaderna:

1. Rengör regelbundet: Rengör fönstren regelbundet för att undvika att smuts och fläckar byggs upp.

2. Använd en fönsterfilm: En fönsterfilm kan hjälpa till att hålla smuts och is borta från fönstren och underlätta rengöringen.

3. Håll fönstren stängda: Håll fönstren stängda så mycket som möjligt för att undvika att smuts och kyla kommer in.

4. Använd en luftfuktare: Att använda en luftfuktare kan hjälpa till att minska mängden damm och smuts som samlas på fönstren.

Genom att följa dessa tips kan du hålla fönstren rena och klara även under vintermånaderna.

{{läsmer-huvudtjänst}}

Under vintertid är det inte idealiskt att putsa fönster eftersom det är för kallt. Kallt väder kan göra att rengöringsmedlen torkar för snabbt och kan orsaka fläckar på fönstren. Dessutom kan vinterns snö och is orsaka svårigheter när man ska komma åt fönstren.

Sommar kan också vara en tuff tid för fönsterputsning på grund av värmen och solen. Värmen kan nämligen göra så att rengöringsmedlen torkar för snabbt och orsakar fläckar på fönstren. Dessutom kan hög luftfuktighet göra det svårt att få fönstren riktigt rena.

Tänk på personliga preferenser och omständigheter

När man väljer tidpunkt för fönsterputsning är det också viktigt att tänka på personliga preferenser och omständigheter. Om du till exempel bor i ett område med mycket trafik eller byggarbetsplatser i närheten, kan det ju vara en god idé att putsa fönstren efter att bygg- eller vägarbetet är klart.

Vad har vi lärt oss?

Våren och hösten är vanligtvis den bästa tiden för fönsterputsning, dels tack vare ett något mildare väder som lämpar sig för fönsterputsning, dels för att det är på våren som gatorna sopas rena från grus. Men tänk också på era personliga preferenser och omständigheterna runt er fastighet när du väljer tidpunkt för fönsterputsning, så att ni inte putsar era fönster bara för att behöva putsa dem snart igen.

Vi erbjuder Svanenmärkt Fönsterputsning till företag i alla storlekar
Läs mer
Boka din Svanenmärkta fönsterputsning redan idag
Kontakta oss
Dela denna artikel på Linkedin

Kontakta oss

En första kontakt handlar oftast inte om att vi ska försöka sälja något utan mer om att lära känna varandra. Förhoppningsvis har vi skapat tillräckligt med intresse för att ni ska vilja veta mer och ta reda på om vi kan vara en bra matchning för vad ni söker.

Kontaktformulär

NRSE logo
Tack för att du kontaktar oss.
Vi ser fram emot att hitta den perfekta lösningen åt er.
NRSE logo
Något gick fel med din ansökan,
vänligen försök igen vid ett senare tillfälle!

Kontakta oss

En första kontakt handlar oftast inte om att vi ska försöka sälja något utan mer om att lära känna varandra. Förhoppningsvis har vi skapat tillräckligt med intresse för att ni ska vilja veta mer och ta reda på om vi kan vara en bra matchning för vad ni söker.

Kontaktformulär

NRSE logo
Tack för att du kontaktar oss.
Vi ser fram emot att hitta den perfekta lösningen åt er.
NRSE logo
Något gick fel med din ansökan,
vänligen försök igen vid ett senare tillfälle!