February 24, 2023
readtime
No items found.

Använda ättika som fönsterputs - bra eller dåligt? Proffsen svarar.

Det råder lite blandade meningar ute på Google om man faktiskt kan använda ättika för att tvätta fönster eller inte. Vissa liknar ättikan vid ett mirakelmedel och menar att den är både det mest naturliga och miljövänliga medlet att använda vid fönsterputsning, medan andra menar att ättika inte alls är effektivt och rent av bör undvikas att användas som fönsterputs. Låt oss därför reda ut detta frågetecken en gång för alla - är ättika vid fönsterputsning bra eller dåligt?

Professionell fönsterputsare använder fönsterskrapa för att avlägsna fönstersåpa från ett fönster samtidigt som solen lyser

För att närma oss ett svar, och knäcka detta enigma, har vi kallat in riktig experthjälp i form av Darek Lubowicki, leveransansvarig på XLNT Workplace och med över 10 års erfarenhet av fönsterputsning. Och nu till frågan vi alla undrar:

Fungerar ättika som fönsterputs?

- Jag har faktiskt aldrig provat ättika, eftersom jag har svårt för lukten, men jag har förstått att det ska vara bra för fönster, då de ska bli extra glänsande av ättika. Om jag skulle rekommendera något annat vardagligt som finns tillgängligt i hemmet, skulle jag dock säga att diskmedel fungerar bäst. Ofta bättre än fönstersåpa beroende på märke.

Vilken fönsterputs rekommenderar du?

- Det beror lite på vilka fönster som ska putsat. Det är ju viss skillnad på att putsa fönster utomhus på exempelvis taket till ett köpcentrum, där det landar all möjlig svår smuts, jämfört med att putsa fönster invändigt.

Darek forsätter:

- Men om jag skulle rekommendera något, förutom diskmedel då, skulle jag säga Ciroc. Alla våra städtjänster, inklusive fönsterputs, är Svanenmärkta, så vi använder själva Svanenmärkta Ciroc, ofta tillsammans med miljömärkt diskmedel. Fett löser fett, och man vill helst ha ett medel som löser upp fett på rutorna, men som samtidigt ökar glansen på fönstret. Då passar Ciroc riktigt bra. I vissa fall kan du även behöva använda ett medel som avlägsnar kalk, beroende på fönstrets skick.

{{läsmer-huvudtjänst}}

Därför kan ättika ändå vara ett bra komplement

Att säga att ättika är dåligt att använda som fönstersåpa vore en överdrift. Ättika kan absolut fungera som fönsterputs. Precis Darek nämner löser fett bäst fett, och därför är kanske inte ättika det mest effektiva medlet att använda som fönsterputs. Men, med det sagt så är ättika faktiskt också fettlösande. Tack vare sitt låga pH-värde kan även ättiksyra bryta ned fettsyror, vilket gör det till ett fullt dugligt alternativ. Om än inte lika effektivt som exempelvis diskmedel.

Däremot är ättika väldigt effektivt att använda för att ta bort kalkavlagringar. Kalk är som ämne betraktat basiskt, och sura ämnen, som t.ex. ättiksyra, har förmågan att göra basiska ämnen mindre basiska. Vi skippade tyvärr just den kemilektionen, men med kunskap lånad av Illustrerad Vetenskap förstår vi att kalk som egentligen är olika kemiska föreningar som innehåller grundämnet kalcium, och då framförallt kalciumkarbonat, är just basiskt. Vi förstår också att ättiksyra därför kan lösa kalkbeläggningar genom att skapa en obalans mellan fria och bundna karbonatjoner, vilket sker när de fria jonerna reagerar med ättiksyran. Allt eftersom att balansen återskapas löses därmed kalkbeläggningarna upp.

Så, är ättika bra eller dåligt att använda som fönsterputs?

Efter den lilla kemilektionen kan vi alltså dra slutsatsen att ättika kan vara särskilt bra att använda som fönsterputs i de fall dina fönster har kalkbeläggningar. Har de inte det så kan man gott skippa ättikan och använda vanligt diskmedel och vatten istället, och då helst en sort med miljömärkning om ni frågar oss.

Recept på fönsterputs med ättika

För er som är sugna på att testa göra egen fönsterputs med ättika så florerar det lite olika recept ute i etern. Men nästan samtliga innehåller endast de tre enkla komponenterna vatten, ättika och diskmedel. 

Vi rekommenderar följande recept:

  • 6 cl vit ättika
  • Några droppar eller cirka 2,5 ml diskmedel
  • 5 dl varmt vatten
  • Någon form av sprayflaska

Instruktioner:

  • Blanda ättika, diskmedel och varmt vatten i sprayflaskan
  • Skaka väl för att blanda ingredienserna 
  • Klart! Nu är det bara att putsa på.
Vi erbjuder Svanenmärkt Fönsterputsning till företag i alla storlekar
Läs mer
I behov av fönsterputsning? Låt proffsen ta hand om era fönster.
Kontakta oss
Dela denna artikel på Linkedin

Kontakta oss

En första kontakt handlar oftast inte om att vi ska försöka sälja något utan mer om att lära känna varandra. Förhoppningsvis har vi skapat tillräckligt med intresse för att ni ska vilja veta mer och ta reda på om vi kan vara en bra matchning för vad ni söker.

Kontaktformulär

NRSE logo
Tack för att du kontaktar oss.
Vi ser fram emot att hitta den perfekta lösningen åt er.
NRSE logo
Något gick fel med din ansökan,
vänligen försök igen vid ett senare tillfälle!

Kontakta oss

En första kontakt handlar oftast inte om att vi ska försöka sälja något utan mer om att lära känna varandra. Förhoppningsvis har vi skapat tillräckligt med intresse för att ni ska vilja veta mer och ta reda på om vi kan vara en bra matchning för vad ni söker.

Kontaktformulär

NRSE logo
Tack för att du kontaktar oss.
Vi ser fram emot att hitta den perfekta lösningen åt er.
NRSE logo
Något gick fel med din ansökan,
vänligen försök igen vid ett senare tillfälle!