April 26, 2023
readtime
No items found.

Hyra kontorsmöbler istället för att köpa?

Hyra kontorsmöbler har blivit en het trend, varför köpa när vi kan hyra är det många som undrar - varför ska vi som företag binda kapital - ofta flera miljoner, i möbler?

Kontorsmöbler i form av gröna & gråa stolar, grå hörnsoffa & svart golvlampa runt ett soffbord i ett öppet kontorslandskap

Frågan om att hyra kontorsmöbler handlar inte bara om att det kan vara ett mycket bättre alternativ ur ett ekonomiskt perspektiv utan det handlar även om att beställare blir mer medvetna om att tid är pengar och att återbruk är något bra.

Varför hyra?

Varför inte? Varför köpa saker som inte är affärskritiska till verksamheten och binda kapital i stolar och bord, finns det på riktigt inte bättre sätt att använda budgeten?

Kostnadsargumentet

 • En uppskattning baserad på CBRE:s 2021 EMEA Occupier Survey, rapporterar att en genomsnittlig kostnad för att inreda ett kontor i EMEA-området är cirka 950 euro per kvadratmeter.

 • Enligt en undersökning från CoreNet Global (2018) uppgår kostnaderna för att inreda ett kontor till cirka $8.000-14.000 per anställd. Denna undersökning baserades på svar från fastighetsledare, arkitekter och inredare från olika företag runt om i världen.

 • Enligt en artikel i Forbes (2019) uppgår kostnaderna för att inreda ett kontor i USA till cirka $48-150 per kvadratfot, vilket motsvarar cirka $500-1600 per kvadratmeter. Denna artikel bygger på uppgifter från inredningsfirmor och experter inom branschen.

 • Enligt en rapport från JLL (2018) uppgår kostnaderna för kontorsmöbler och utrustning till cirka 7-15% av den totala kostnaden för att inreda ett kontor. Denna rapport baseras på data från JLL:s fastighetsrådgivare runt om i världen.

Kontorsmöbler är en stor del av kostnaden, vi kan ju använda en del av informationen för att visa skillnaden mellan att köpa och hyra. Om vi för enkelhetens skull tar ett kontor på 500 kvm med 50 anställda skulle det innebära följande kostnad:

 • 950 € kvm * 500 kvm = 475 000 €
 • 500-1 600 € = 250- 800 000 €
 • 8-14 000 € anställd * 50 = 400- 700 000 €
 • 7-15% av den totala kostnaden för att inreda ett kontor.

Känns lite dyrt va? Det tycker vi också.

Som tur är finns det många kostnader att eliminera vid en kontorsflytt eller anpassning av kontorsmiljön med hjälp av nya innovationer, särskilt ett bolag är värt att nämna då det sticker ut och leder vägen för ett nytt sätt att tänka som är mer kostnadseffektivt och som dessutom är hållbart:

NORNORM

Kort om Nornorm, det startade som ett projekt på IKEA och är nu ett av världens ledande startup, en så kallad unicorn, backad av bland annat IKEA med Jonas Kjellberg som medgrundare och styrelseordförande.

Med Nornorm kan du hyra kontorsmöbler för 3 € per kvm (i hela världen) utan bindningstid, 6 månaders uppsägningstid precis som vår WaaS-tjänst där även NORNORM finns som tillval.

Det finns några fler aktörer på marknaden - men NORNORM ligger långt före, med vad vi tycker är det bästa erbjudandet. NORNORM har en cirkulär modell vilket innebär att de använder återbrukade möbler som är som nya - vilket du kan läsa mer här. Utöver det har de en större vision om vad de vill åstadkomma, genom att sätta press på tillverkarna att producera möbler som är lättare att återställa genom hur de är producerade.


Utöver det följer några andra korta USP:ar nedan:

 • Kapa majoriteten av kostnaden vid flytt eller kontorsanpassning som går till arkitekten. Skicka in en 2D-ritning till NORNORM så har du ett färdigt inredningsförslag på 48 h helt kostnadsfritt
 • Lås inte kapital som kan användas för att driva och utveckla er verksamhet.
 • Trött på inredningen? NORNORM erbjuder fria “switching days” 4 ggr om året, där ni kan göra om på kontoret och byta till andra möbler. Nornorms arkitekter och digitala plattform löser det.
 • Flexibilitet? Svårt att sia om framtiden? Ingen lust att binda upp er i flera år samtidigt som ni ska skriva ned möbler i balansräkningen? Hyr hyr istället för att köpa sådant som ni inte behöver äga och få allt annat, det ni är ute efter - funktionaliteten.
 • Hållbart? Ja och inte bara det, cirkulärt samtidigt som man vill få en större effekt genom att påverka hela produktionsledet för hela möbelindustrin - så att det ska vara lättare och mer ekonomiskt att återbruka.


I nästa artikel i ämnet kommer vi att ge er några enkla tips på hur ni sänker er kostnad för hela kontoret samtidigt som ni slipper binda upp er i långa avtal.

Dela denna artikel på Linkedin

Läs fler artiklar

om

Kontorsmöbler

Just nu finns det inte fler artiklar kring detta område.

Kontakta oss

En första kontakt handlar oftast inte om att vi ska försöka sälja något utan mer om att lära känna varandra. Förhoppningsvis har vi skapat tillräckligt med intresse för att ni ska vilja veta mer och ta reda på om vi kan vara en bra matchning för vad ni söker.

Kontaktformulär

NRSE logo
Tack för att du kontaktar oss.
Vi ser fram emot att hitta den perfekta lösningen åt er.
NRSE logo
Något gick fel med din ansökan,
vänligen försök igen vid ett senare tillfälle!

Kontakta oss

En första kontakt handlar oftast inte om att vi ska försöka sälja något utan mer om att lära känna varandra. Förhoppningsvis har vi skapat tillräckligt med intresse för att ni ska vilja veta mer och ta reda på om vi kan vara en bra matchning för vad ni söker.

Kontaktformulär

NRSE logo
Tack för att du kontaktar oss.
Vi ser fram emot att hitta den perfekta lösningen åt er.
NRSE logo
Något gick fel med din ansökan,
vänligen försök igen vid ett senare tillfälle!