November 15, 2022
readtime
No items found.

Framtidens arbetsplats: en inblick i Metaverse och VR på jobbet

Det har pratats mycket om hur nästa iteration av internet – ett internet vi kan “kliva” in i – förändrar spel, underhållning och social anknytning. Men dagens kanske just nu största utvecklare av metaverse, Meta (tidigare Facebook), menar att metaverse med största sannolikhet också kommer innebära djupgående förändringar för arbetslivet och arbetsplatsen. Här beskriver vi hur, och listar 5 sätt som metaverse kan komma att förändra framtidens arbetsplatser.

En arbetsgrupp bestående av 6 män sitter runt ett skrivbord och testar VR headset på jobbet för första gången

I en artikel publicerad av Meta, kan vi läsa att teknologiska framsteg inom VR (virtual reality) med tiden kommer leda till mer immersiva och användbara virtuella utrymmen. Och nya, förbättrade tekniker, inom augmented reality (AR) och hologram kommer skapa miljöer som sömlöst blandar det digitala med den fysiska världen omkring oss. 

I samband med att organisationer tar dessa teknologier till sig, kommer fördelarna av metaverse snabbt bli tillgängliga till miljontals människor och arbetare i olika industrier, i alla delar av världen.

Från teamsamarbete, till lärande och utveckling, till företagskultur. Fördelarna och tillämplingsomrdådena är många. Men om vi samtidigt ska vara realistiska så handlar framtidens arbetsplats mycket, och kanske mer, om vad vi kan och bör göra här och nu. 

Web 3.0 behöver fortfarande visa fler praktiska tillämpningsområden innan det blir utbrett och på riktigt förändrar våra arbetsplatser. Samtidigt är vi på XLNT Workplace alltid intresserade av att övervaka såväl ny teknik som möjligheten att ge er bättre verktyg för arbetsplatsen. Därför listar vi 5 praktiska tillämpningsområden för metaverse på jobbet, som enligt Meta själva kommer förändra arbetsplatsen i grunden.

1. Metaverse, VR och AR för bättre möten

Genom att skapa ett internet vi kan kliva in i, kommer metaverse med stora transformella fördelar. Vi kommer kunna vara med varandra, utan att faktiskt vara med varandra. Detta kommer vara banbrytande för möten och förbättrade samarbeten. 

Stanford University släppte i pandemins kölvatten en studie om utmattning i samband med videomöten. Studien påvisade att minskad rörlighet och avsaknaden av kroppsspråk och andra icke-verbala signaler var starkt bidragande faktorer till att många kan uppleva längre videomöten som utmattande. 

I ett framtida metaverse kan allt detta komma att förändras, eftersom vi kommer kunna skapa realistiska 3D-avatar - det vill säga visuella representationer av oss själva - som kan spegla vårt kroppsspråk samtidigt som vi pratar. Därtill kommer vi med hjälp av VR- och AR-teknik att kunna kliva in i mötesmiljöer där vi använder våra avatarer, vilket sammantaget kommer skapa betydligt mer realistiska upplevelser. 

2. Nästa nivå av distansarbete

Distans och hybrida arbetsmodeller är efter pandemin här för att stanna. Och även om flexibiliteten med dessa arbetsmodeller är hög kvarstår problemet med att alla kringresande distansarbete inte har ett skrivbord, med en optimerad setup, vilket gör att de ständigt behöver sätta upp och optimera sin “skrivbordsmiljö” varje gång de ska börja arbeta.

Metaverse erbjuder en effektiv lösning på detta problem.

För med VR- och AR-teknik kommer man kunna ta med sig sin personligt optimerade setup var man än är. Enligt Meta, kan det manifesteras av flera skärmar, uppsatta precis som du vill ha dem, eller ett virtuellt skrivbord som du frammanar när du behöver det. 

Meta menar att man kan se det som ett sorts oändligt kontor, vilket egentligen redan nu är möjligt i fullt immersiva VR-miljöer som exempelvis erbjuds av Oculus Quest 2. Men, i sinom tid, kommer en ny generation av AR-glasögon - inte mycket större eller tyngre än vanliga glasögon - göra det möjligt att frammana skrivbord, skärmar och mycket mer i vår riktiga värld, på sådant vis att vi ser dem som en del av vår fysiska miljö. 

3. Metaverse för bättre arbetsträning

Vi vet alla att internet redan har revolutionerat sättet vi lär oss och tar in ny information på. Meta menar att metaverse kommer kunna ta detta ett steg längre. När instruktörer kommer kunna gå från att använda skärmar till att använda VR och AR-miljöer kommer skiftet från att berätta till att på verkligt visa och demonstrera vara en verklighet. 

Och som vi vet lär sig de allra flesta av oss bäst när vi inte bara lyssnar utan också får göra. I ett framtida metaverse kommer medarbetare runt i hela världen och i varje industri få chansen att observera, stå bredvid, ta del av praktiska moment och lära sig av de bästa i deras bransch. 

4. VR-rum för att förbättra den traditionella arbetsplatsen

På jobbet lyssnar många av oss på musik för att komma i rätt i stämning. Men i ett metaverse kommer vår förmåga att anpassa och forma den miljö vi verkar i sträcka sig långt bortom att bara välja vår favoritlåt.

Vi kommer kunna skapa och gå in i helt nya VR- och AR-miljöer som är personligt optimerade för olika typer av uppgifter. Vill du fokusera bättre för att kunna ge dig hän åt ett kreativt projekt? Då finns det är VR-rum för det. Behöver du brainstorma med teamet, och kanalisera kreativ energi? Då använder du AR som adderar nya, och förhoppningsvis kreativa digitala element till konferensrummet.

Med Web 3.0 och alla de kreativa verktyg som följer med det kommer möjligheterna till att skapa anpassade miljöer i stort sätt bli oändliga. Och graden av att kunna forma och förfina vår direkta miljö så att den passar våra behov och preferenser för stunden kommer vara betydligt högre än vad den är idag.

5. Metaverse för att revolutionera företagskulturen

Idag är arbetslivet och arbetsplatsen ofta strukturerad genom hierarkiska utrymmen. Det finns elite-utrymmen: det globala huvudkontoret, översta våningen, styrelserummet. Och allt för ofta, särskilt i stora organisationer, tjänar dessa utrymmet som verktyg för att hålla seniora ledare avskärmade från medarbetare som jobbar i frontlinjen: på satellitkontoret, på fabriken och så vidare.

Genom att introducera metaverse på arbetsplatsen kan man inte bara förändra hur man interagerar med den fysiska arbetsplatsen utan också skapa nya möjligheter för att förändra företagskulturen.

För, med hjälp av metaverse, kommer vi kunna skapa utrymmen som alla, även de i de mest globalt utspridda organisationerna, har tillgång till. Meta kallar detta för en demokratisering av det fysiska utrymmet, vilket kommer hjälpa till att bryta ned organisatoriska barriärer och i förlängningen få betydande konsekvenser för att förändra företagskulturen till det bättre. När fabriksarbetaren kan ta en afterwork-öl med VD:n är vägen till förändring och förståelse kortare, åtminstone i teorin.  

Vad vill ni ha för arbetsplats?

Vi arbetar dagligen med att förändra såväl den fysiska och digitala arbetsmiljön för våra kunder. Vi hjälper gärna er också. Hör av er, så berättar vi mer.

Dela denna artikel på Linkedin

Läs fler artiklar

om

Just nu finns det inte fler artiklar kring detta område.

Kontakta oss

En första kontakt handlar oftast inte om att vi ska försöka sälja något utan mer om att lära känna varandra. Förhoppningsvis har vi skapat tillräckligt med intresse för att ni ska vilja veta mer och ta reda på om vi kan vara en bra matchning för vad ni söker.

Kontaktformulär

NRSE logo
Tack för att du kontaktar oss.
Vi ser fram emot att hitta den perfekta lösningen åt er.
NRSE logo
Något gick fel med din ansökan,
vänligen försök igen vid ett senare tillfälle!

Kontakta oss

En första kontakt handlar oftast inte om att vi ska försöka sälja något utan mer om att lära känna varandra. Förhoppningsvis har vi skapat tillräckligt med intresse för att ni ska vilja veta mer och ta reda på om vi kan vara en bra matchning för vad ni söker.

Kontaktformulär

NRSE logo
Tack för att du kontaktar oss.
Vi ser fram emot att hitta den perfekta lösningen åt er.
NRSE logo
Något gick fel med din ansökan,
vänligen försök igen vid ett senare tillfälle!