December 23, 2022
readtime
Gustav Lindwall
No items found.

Så gör du ditt kontor mer hållbart & miljövänligt

Hållbarhet är inte längre en trend eller ett tillval som man gör för att positionera sig på marknaden, det är en absolut nödvändighet för vår planet och människorna på den. Och vi som företag spelar en otroligt viktig roll för att vår värld ska lyckas möta FN:s hållbarhetsmål och i förläningen klara av att ställa om till att bli mer hållbar. Här delar vi därför med oss av fem enkla men väldigt effektiva tips på hur du kan tänka för att hållbarhetsanpassa ditt kontor.

abstrakt bild av natur och kontor

1. Välj återbruk eller möbler som är tillverkade av hållbara material.

När du väljer möbler och inventarier för ditt kontor är det viktigt att göra miljömedvetna val. Att välja återbruks-lösningar är ett effektivt sätt att göra din arbetsplats mer hållbar. Dessutom är det ett billigare alternativ jämfört med att köpa nytt. Med återbruk kan du med andra ord alltså både göra plånboken och miljön en tjänst på samma gång. Det kallar vi för win-win.

Samtidigt går det inte alltid att hitta just de möbler eller inventarier man vill ha som återbruk. Och ibland vill man ju bara köpa något nytt, vilket självklart är helt okej. Men tänkt då på att försöka handla miljövänligt. Många möbel- och inredningstillverkare har till exempel hållbarhetscertifieringar som Forest Stewardship Council (FSC) eller Program for the Endorsement of Forest Certification (PEFC). Håll utkik efter dessa, så kan du få “lyxen” av att köpa nytt och ha gott samvete på samma gång. Det kallar vi också en win-win.

Det fina med återbruk är också att det går åt båda hållen - det går ju lika bra att lämna in saker till som att handla saker som återbruk. Så även om du köper nytt kvarstår fortfarande möjligheten att utnyttja miljövänligheten med återbruk. Glöm därför inte att lämna in de möbler och inventarier du byter ut på återbruk. Chansen är stor att det är någon annan som är i behov av dem, vilket för dig blir en chans att tjäna några extra kronor och samtidigt vara mer hållbar genom att återvända istället för att slänga. Återigen, en win-win.

2. Tänk på livslängden för varje produkt innan du köper den

När det kommer till hållbarhet är en av de viktigaste sakerna att tänka på produkternas livslängd. Särskilt viktigt är detta när det kommer till möbler och elektronik. Fråga dig själv hur länge du tror att varan kommer att hålla innan du behöver byta ut den. Eller ännu viktigare: hur länge ser du dig själv använda den? 

Om du inte kan se dig själv använda den i mer än ett eller två år är den troligtvis inte värd att köpa, åtminstone inte om du strävar efter att bli mer hållbar. Försök istället leta efter andra mer långsiktiga alternativ.

3. Använd gröna rengöringsprodukter och grön städtjänst 

Gröna rengöringsprodukter är inte bara effektiva för att få jobbet gjort utan de är också bättre för både dig och miljön. Dessutom luktar de ofta godare också. Så när det är dags att välja städtjänst till kontoret välj ett hållbart alternativ som arbetar med gröna och hållbara produkter, för sanningen är att med en sådant enkel sak som grön städtjänst kan ni ta stora steg på vägen i arbetet med att ställa om till att bli en mer hållbar arbetsplats. 

4. Maximera naturligt ljus och ventilation

Att använda naturligt ljus och ventilation är ytterligare ett effektivt sätt att göra ditt kontor hållbart. Placera skrivbord nära fönster och använd ljusa färger eller möbler som reflekterar det fint så slipper ni att använda överdrivet mycket artificiell belysning. Se också till att investera i ett bra och energieffektivt ventilationssystem. Det kommer inte bara göra kontoret till en mer trivsam plats att vistas på utan också spara energi, vilket både sänker kostnaderna och minskar arbetsplatsens klimatavtryck. 

5. Utbilda din personal i hur man lever hållbart

Slutligen är utbildningar om gröna och hållbara livsstilar ytterligare ett exempel på hur du kan göra din arbetsplats mer hållbar. Genom att utbilda personal och beslutsfattare i hållbarhetsfrågor kan man både minska kontorets direkta men också dess indirekta miljöpåverkan, det vill säga den som sker utanför arbetstid.  

Vi hjälper dig att göra ditt kontor mer hållbart

På XLNT Workplace genomsyras hela vår av hållbarhet och alla våra tjänster är så pass hållbarhetsanpassade det bara går. Så oavsett om du är i färd med att göra större förändringar på kontoret eller om du bara letar efter enstaka kontorstjänster så hjälper vi mer än gärna till, samtidigt som du kan känna dig trygg i att vi alltid kommer sätta hållbarhet i första rummet.

Dela denna artikel på Linkedin

Kontakta oss

En första kontakt handlar oftast inte om att vi ska försöka sälja något utan mer om att lära känna varandra. Förhoppningsvis har vi skapat tillräckligt med intresse för att ni ska vilja veta mer och ta reda på om vi kan vara en bra matchning för vad ni söker.

Kontaktformulär

NRSE logo
Tack för att du kontaktar oss.
Vi ser fram emot att hitta den perfekta lösningen åt er.
NRSE logo
Något gick fel med din ansökan,
vänligen försök igen vid ett senare tillfälle!

Kontakta oss

En första kontakt handlar oftast inte om att vi ska försöka sälja något utan mer om att lära känna varandra. Förhoppningsvis har vi skapat tillräckligt med intresse för att ni ska vilja veta mer och ta reda på om vi kan vara en bra matchning för vad ni söker.

Kontaktformulär

NRSE logo
Tack för att du kontaktar oss.
Vi ser fram emot att hitta den perfekta lösningen åt er.
NRSE logo
Något gick fel med din ansökan,
vänligen försök igen vid ett senare tillfälle!